Szanowni Państwo,
Uprzejmie przypominamy, że do urządzeń kanalizacyjnych nie należy wyrzucać resztek jedzenia np. pozostałości z obiadu takich jak: kości, obierki, tłuszcz ze smażenia, gdyż w wyniku ich zagniwania mogą one być przyczyną powstawania uciążliwości zapachowych, a nawet skutkować powstawaniem zatorów. W skrajnych przypadkach może to prowadzić do zapchania kanalizacji i wylania ścieków w pomieszczeniach na niższych kondygnacjach.
W ściekach z obiektów gastronomicznych dominują tłuszcze, które przechodzą w wyniku działania wysokich temperatur pieczenia lub gotowania cały szereg procesów chemicznych i fizycznych.
Pod ich wpływem tracą swoje pierwotne właściwości i nie nadają się do dalszego wykorzystania
w procesie produkcji posiłków. Te niekorzystne czynniki powodują, że stają się odpadami.
Odpady te powinny być przechowywane w odpowiednich pojemnikach, a następnie przekazywane wyspecjalizowanym firmom.
Warto zwrócić uwagę, że wylewanie tłuszczy do kanalizacji powoduje zatykanie sieci kanalizacyjnej, co prowadzi do awarii urządzeń kanalizacyjnych i konieczności odblokowywania zatorów oraz utrudnia pracę oczyszczalni ścieków. Wskazać należy, że dbanie o drożność i prawidłowy stan kanalizacji wewnętrznej na terenie nieruchomości oraz zapewnienie, aby niepodczyszczone ścieki nie przedostawały się bezpośrednio do kanalizacji zbiorczej znajduje się w gestii zarządzającego nieruchomością, tym bardziej, jeśli na jej terenie znajdują się lokale, które prowadzą działalność gastronomiczną, bądź inne usługi generujące ścieki o charakterze przemysłowym.
Należy tu jeszcze raz podkreślić, że usunięcie tłuszczy umożliwia odprowadzanie ścieków o wymaganych parametrach, przyczynia się do ochrony wód powierzchniowych oraz sprawniejszej
i dłuższej eksploatacji instalacjikanalizacyjnej, jak również nie zakłóca pracy oczyszczalni ścieków.
Przypominamy również, że do urządzeń kanalizacyjnych nie wolno wprowadzać:
1) odpadów stałych, które mogą powodować zmniejszenie przepustowości przewodów kanalizacyjnych, a w szczególności żwiru, piasku, popiołu, szkła, tekstyliów, włókien, nawet, jeżeli znajdują się one w stanie rozdrobnionym;
2) odpadów płynnych nie mieszających się z wodą, a w szczególności sztucznych żywic, lakierów, mas bitumicznych, smół i ich emulsji, mieszanin cementowych;
3) substancji palnych i wybuchowych, których punkt zapłonu znajduje się w temperaturze poniżej 85°C, a w szczególności benzyn, nafty, oleju opałowego i napędowego, karbidu, trójnitrotoluenu;
4) substancji żrących i toksycznych, a w szczególności mocnych kwasów i zasad, formaliny, siarczków, cyjanków oraz roztworów amoniaku, siarkowodoru i cyjanowodoru;
5) ścieków, których pH jest niższe od 6,5 bądź wyższe od 9,0;
6) innych substancji, które wskutek swojego składu chemicznego lub temperatury mogłyby uszkodzić urządzenia kanalizacyjne, powodować zagrożenie pożarowe lub wybuchowe, oddziaływać szkodliwie na bezpieczeństwo i zdrowie osób obsługujących lub powodować zagrożenie środowiska naturalnego.
Informujemy ponadto, że na stronie www.mpwik.com.pl mamy zakładkę odwołującą się do kampanii Sedes to nie kosz na śmieci: https://www.mpwik.com.pl/view/sedes-to-nie-kosz-na-smieci-czyli-czego-nie-powinnismy-wyrzucac-do-kanalizacji.
Mając na uwadze wspólne dobro mieszkańców, kierujemy do Państwa niniejsze pismo z nadzieją,
że wspólnymi siłami zadbamy o prawidłową pracę sieci kanalizacyjnej, co pozwoli uniknąć zarówno uciążliwości związanych z jej udrażnianiem, jak i ewentualnym usuwaniem awarii.
Dziękujemy za współpracę
Wodociągi Warszawskie
Załączniki: Plakaty kampanii „Sedes to nie kosz na śmieci”